Meer lokale producten in het schap in Schoonrewoerd

Ad & Tineke’s Dagwinkel gaan een samenwerking aan met producenten uit Utrecht.

13 november 2020

Supermarkt Ad & Tineke’s Dagwinkel uit Schoonrewoerd en vijf lokale producenten gaan samenwerken om een lokaal assortiment aan te bieden in de winkel. De ondernemers worden daarbij ondersteund door de voedselmakelaar van Lokaal Voedsel Utrecht. Het doel van de samenwerking is om te testen hoe bier, honing, jams en andere droge kruidenierswaren uit de streek een herkenbare positie in de winkel kunnen krijgen.

De dagwinkel van Ad en Tineke de Jong verkoopt al langer producten van dorpsgenoten zoals Leerdammer kaas en fruit van Landwinkel Van Buuren. “Maar zeker sinds de Corona-uitbraak is er een toegenomen vraag naar streekproducten. Consumenten willen de herkomst achter de producten weten. De ondernemer kennen die hun voedsel produceert”, aldus Ad.

Lokaal Voedsel Utrecht
Voedselmakelaar Linette Mak, beaamt de toegenomen aandacht voor lokale producten het afgelopen jaar, alhoewel het een trend is die al langer gaande is. “Ik merk wel dat ondernemers meer openstaan om nieuwe samenwerkingen aan te gaan. Vanuit een collectief bewustzijn om samen te ondernemen en zo een bijdrage te leveren aan een veerkrachtig en lokaal voedselsysteem.” Het LEADER-project Lokaal Voedsel Utrecht ondersteunt producenten en professionele afnemers in de provincie Utrecht bij het vergroten van het aanbod van lokale producten. Ondersteuning wordt geboden in de vorm van advies op maat, leergangen en bijeenkomsten waarin het verbinden van vraag en aanbod centraal staat.

Van bijenbazen en jam-makers, tot bierbrouwers en chocolade-avonturiers
Eén van de producenten die deelneemt aan de pilot is Jessica van Beek. Zij is imker bij het bedrijf Bijenbaas uit Schoonrewoerd. Bijenbaas houdt bijen in de natuur op verschillende locaties in Nederland. Jessica vindt het belangrijk om hun honing lokaal in de supermarkt te verkopen, zodat consumenten weten dat er in hun eigen regio lekkere producten op een duurzame en verantwoorde wijze worden geproduceerd. Naast honing van Bijenbaas, worden er ook fruitsappen van Boerderij Nieuw Slagmaat uit Bunnik verkocht, speciale bieren van Brouwerij Hommeles uit Houten, jams-zonder-suiker van Fruitbedrijf Van Dijk uit Wijk bij Duurstede en chocoladerepen van Choxplore uit Utrecht.

Schatten uit de Streek
De producten worden één-voor-één in de winkel en op het schap gepresenteerd, onder het label ‘Schatten uit de Streek’. Op de vraag waarom de producten niet allemaal tegelijkertijd worden gepresenteerd is Ad duidelijk: “Net als aan een meisje, kan ik ook maar aan één product tegelijk de aandacht geven die ze verdient.” De naam Schatten uit de Streek is bedacht door de winkelier en de producenten. Verwijzend naar de verborgen schatten uit de directe omgeving die een breder publiek verdienen.

De producten zijn vanaf vandaag te koop bij Ad & Tineke’s Dagwinkel in Schoonrewoerd.

BEDANKT!

Lokaal Voedsel Utrecht is gestart als LEADER-samenwerkingsproject tussen de LEADER-gebieden Weidse Veenweiden en Utrecht- Oost. Van najaar 2019 t/m voorjaar 2022 heeft er uitvoering plaatsgevonden van het LEADER-project. Doel van het project was door middel van een aantal activiteiten te ontdekken op welke manieren je vraag en aanbod van lokaal voedsel in de provincie beter aan elkaar kunt koppelen. Het LEADER-project is afgerond met een slotbijeenkomst op 14 maart 2022. Met ondersteuning vanuit de provincie Utrecht zijn een deel van de activiteiten van Lokaal Voedsel Utrecht voortgezet in 2022 en 2023. Op 24 september 2023 heeft de laatste activiteit plaatsgevonden van Lokaal Voedsel Utrecht in de vorm van een bijeenkomst om (project)activiteiten over te dragen of uit te faseren. Hiermee is Lokaal Voedsel Utrecht projectmatig definitief tot een einde gekomen. Omdat er veel kennis, ervaringen en producten gerealiseerd zijn tijdens deze periode wordt de website van Lokaal Voedsel Utrecht in de lucht gehouden, zodat deze informatie beschikbaar blijft.  De website zal niet meer actueel gehouden worden.

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen en ondernemers en medestanders ontmoeten die bezig zijn met gezonde en duurzame voedsel- en leefomgeving? Bekijk dan de website van Food-Print Utrecht Region. Wil je weten welke initiatieven, plekken en organisatie er allemaal bezig zijn met lokaal voedsel, bekijk dan het servicepunt lokaal voedsel van NMU. Ben je benieuwd naar hoe provincie Utrecht uitvoering geeft aan voedselbeleid? Bekijk dan de pagina over de provinciale Voedselagenda.